Bułgaria

Kuchnia bułgarska

Kuchnia bułgarska to niepowtarzalna mieszanka dań sytych i lekko-strawnych. W wielu potrawach dominują aromatyczne mięsa i duszone warzywa, uzupełniane jednak lekkimi sałatkami o intensywnym smaku. Na specjały kulinarne tego kraju wpływały kuchnie nie tylko
z różnych krajów, ale zupełnie odmiennych kultur i cywilizacji. Historia i bliskie sąsiedztwo Turcji wytworzyło wspaniałą mieszankę kuchni o pochodzeniu arabskim i europejskiej (zarówno kontynentalnej jak i śródziemnomorskiej). Dzięki takiej kombinacji turyści w bułgarskich menu zawsze odnajdują coś dla siebie.

Nie można nie wspomnieć tu o pysznych bułgarskich serach, które zdobyły już uznanie na całym świecie! Stanowią one podstawowe składniki licznych potraw, głównie sałatek.
Do najpopularniejszych serów zaliczyć należy sirene, podobny do sera feta, który konserwowany jest przez moczenie w solance. Innym popularnym serem jest kaszakwał - znany z pikantnego smaku i intensywnego aromatu.

Pamiętajmy jednak, że kuchnia bułgarska to w dużej mierze dania mięsne! Każdy turysta powinien wręcz spróbować smacznego gulaszu o zabawnej nazwie gjuwecz. Ciekawą przystawką serwowaną w bułgarskich restauracjach jest kjufte, czyli kuleczki mięsne z drobiu. Bułgarzy dumni są tez ze swojej tradycji potraw grillowanych, takich jak kebabcze czy nadziewane papryczki.
Wyjątkowym rarytasem jest bułgarska czorba - zupa, której najsłynniejsza odmiana zawiera: fetę, cukinię, ryż, dymkę oraz...pokrzywę!

Desery to także doskonała strona bułgarskiej kuchnii - najsłyniejsza jest chyba zwijana bakława nadziewana orzechami. Wypada również spróbować ciasta kadaifa, które mocno przypomina anielsie włosy.

Wszystko to warto zaprawić słynna rakiją - wódką, która produkuje się z m.in. winogron, fig, jabłek lub płatków róż.

Bułgarska kuchnia to pozycja obowiązkowa, dla każdego turysty-smakosza.